Scurt istoric

Noi în istorie:

1990 : Înfiinţarea unei organizaţii care să sprijine studenţii era de mult necesară, iar la trei luni după revoluţia din decembrie ’89, aceasta a fost şi posibilă. În 27 martie 1990, Organizaţia Studenţilor din Universitatea de Vest Timişoara –OSUT şi-a câstigat personalitatea juridică.

1991 : Ca reacţie la instabilitatea economică şi dificultatea găsirii unui loc de muncă de către studenţi, OSUT înfiinţează un oficiu de plasare a forţei de muncă pentru studenţi. OSUT are iniţiativa introducerii burselor sociale în Universitatea de Vest din Timişoara şi facilitează accesul studenţilor la tabere cu preţ redus. Se implică în ajutorarea orfelinatelor şi a caselor de bătrâni. Organizează dezbateri pe tema statutului studentului în societate şi integrării sociale a studenţilor. Începe cooperarea cu Casa de Cultură a Studenţilor Timişoara.

1992 : OSUT organizează un manifest pentru liberă exprimare: primul festival studenţesc din RomâniaStudentFest. Ediţia I a StudentFest are tema “Punctul 8” şi trei secţiuni: umor, teatru şi muzică. OSUT poartă negocieri cu alte universităţi şi cu licee care au internat pentru rezolvarea lipsei locurilor de cazare pentru studenţii din Universitatea de Vest Timişoara. Organizează ediţia a doua a “Crosului Oraşului Martir Timişoara” şi conferinţe pe teme economice. Facilitează accesul studenţilor la tabere cu preţ redus. Coordonează distribuirea de medicamente la preţ accesibil studenţilor, iar banii obţinuţi sunt destinaţi burselor sociale. Duce cadouri de sărbători copiilor din orfelinatul Găvojdia.

1993 : StudentFest are patru secţiuni şi tema “Strada”. OSUT are iniţiativa creării unei Comisii studenţeşti în invăţământ, cu propunerea ca aceasta să aibă rol în stabilirea disciplinelor facultative şi să susţină necesitatea cercurilor profesionale. Organizează a treia ediţie a “Crosului Oraşului Martir Timişoara” şi conferinţe pe teme economice. În decembrie, OSUT participă la greva naţională a studenţilor, care urmăreşte modificarea legislaţiei referitoare la examenul de licenţă, reglementarea sistemului de burse, acordarea de reduceri la transport studenţilor pe întreg parcursul anului şi construirea de cămine şi sedii de facultăţi.

1994 : OSUT organizează Laboratorul teatral Timişoara ’94 şi “Crosul Oraşului Martir Timişoara”. Pregăteşte un simpozion de psihologie şi acţiuni umanitare la casele de copii. Prin intermediul OSUT se fac înscrierile pentru un schimb de experientă în Anglia. “Nu” este tema celei de a treia ediţii a StudentFest.

1995 : În octombrie, OSUT participă la cea mai importantă grevă naţională a studenţilor, în urma căreia se modifică Legea Învăţământului şi se întemeiază Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România. StudentFest ajunge la a patra ediţie, cu tema “EstEtica”, şi rămâne singurul festival studenţesc de amploare din România.

1996 : OSUT, împreună cu celelalte organizaţii studenţeşti timişorene, se opune transformării Spitalului Studenţesc în clinică particulară de cardiologie şi mutării preventoriului studenţesc TBC în camere ale căminului C6. StudentFest are tema “Două Puncte Cardinale” şi introduce happening-ul ca formă de manifestare artistică, participanţii îmbrăcând ceasul din Piaţa Operei în cutii de carton.

1997 : Cunoscând aspiraţiile culturale ale tinerilor, OSUT organizează în martie prima ediţie a Underground Timisoara Festival, care promovează alternativele la cultura majoritară. StudentFest ajunge la a şasea ediţie şi are tema “Tineri şi neliniştiţi”.

1998: OSUT iniţiază TMBase – eveniment dedicat muzicii electronice, primul festival de acest gen din ţară şi cel mai important barometru al tendinţelor muzicale urbane din România.

1999: 5.000 de studenţi din organizaţiile studenţeşti timişorene ies în mod repetat în stradă la final de an pentru a cere majorarea burselor, reduceri la transport şi condiţii decente de cazare în cămine. Protestatarii sunt însoţiţi de patrupede purtând banderole de grevişti.

2000: OSUT îşi extinde misiunea de sprijinire a studenţilor. La începutul verii se ocupă cu repartizarea locurilor în tabere. La finalul ei veghează cazările în căminele UVT. Tot în 2000 OSUT înfiinţează CIS – Centrul de Informare şi Documentare pentru studenţii din Facultatea de Ştiinţe Economice, care stă şi azi la dispoziţia studenţilor în căminul 15, etajul IV.

2001: Are loc lansarea oficială în România a programului Euro 26. Contra sumei de 5 euro, studenţii timişoreni pot beneficia de cardul care le oferă peste 300.000 de reduceri în întreaga Europă. OSUT se ocupă de implementarea programului în Timişoara. Underground, festivalul muzical care a debutat cu un buget de 100 de euro şi crezul “contează doar singur lucru: autoguvernarea morală”, ajunge la a patra ediţie. Se desfăşoară ediţia aniversară StudentFest – 10 ani, cu tema “SupraFaţă”.

2002: OSUT devine membră a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), prima şi cea mai importantă federaţie studenţească din ţară. Are loc o nouă ediţie StudentFest,  o ediţie introspectivă, care părăseşte strada pentru a intra “Inside”.

2003: “Zeitgeist”. Anii trec, Festul rămâne. Tema celei de-a XII-a ediţii a adus alături ideile a cel puţin 100 de studenţi artişti din ţară şi de peste hotare, care şi-au înscris lucrările la secţiunile de arte plastice, arhitectură, teatru, film, foto-video, muzică şi literatură.

2004: OSUT iniţiază SportFest, un îndemn la un stil de viaţă sănătos, eveniment realizat în colaborare cu Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din UVT. Continuă tradiţia organizării Underground-ului şi StudentFest-ului, ajuns deja la ediţia cu numărul 12, “Dependenţa”.

2005: Se desfăşoară o nouă grevă studenţească cu participarea OSUT. Viorel Preoteasa, preşedinte OSUT, devine primul şi singurul membru al unei organizaţii studenţeşti din UVT ales preşedinte ANOSR. Tot el va deveni şi singurul român membru în Comitetul Executiv ESIB (Forumul European al Studenţilor).

2006: OSUT aduce în UVT campania naţională iniţiată de ANOSR “Ce te doare”. Este o modalitate prin care studenţii români sunt ajutaţi să îşi conştientizeze drepturile şi susţinuţi să fie mai exigenţi în evaluarea a ceea ce li se serveşte drept “proces de învăţământ”. În martie, OSUT creează ITFest pentru studenţii şi elevii pasionaţi de domeniul IT. În august 2006 are loc prima ediţie “Priveşte Spre Interior”, proiect menit să demonstreze capacitatea de integrare socială a tinerilor cu dizabilităţi locomotorii. La Gala Societăţii Civile, StudentFest primeşte trofeul pentru cel mai important eveniment cultural din România.

2007: OSUT organizează în centrul Timişoarei “Înmormântarea libertăţii de exprimare”. Este o acţiune desfăşurată în mai multe centre universitare din România ca măsură de protest împotriva intimidării unor studenţi din Bucureşti de către fostul ministru al învăţământului, Ecaterina Andronescu. În 2007 se desfăşoară ultima ediţie Underground şi OSUT iniţiază “Lecţia de jurna”, proiect ce acordă prioritate studenţilor la Jurnalism. În noiembrie OSUT organizează alegerile pentru studenţi consilieri. Pentru prima dată în România acest statut se câştigă în urma unor campanii electorale adevărate, prin vot secret şi sub supravegherea strictă a comisiilor special create pentru alegeri.

2008: Apare Xpune, prima revistă OSUT, redactată şi tipărită exclusiv prin eforturile studenţilor, distribuită lunar şi gratuit în UVT. Tot în martie se desfăşoară o nouă ediţie, de data aceasta internaţională, a ITFest, festival dedicat împătimiţilor de computere. OSUT atinge vârsta majoratului, iar evenimentul este sărbătorit pe 26 martie la Casa Studenţilor cu actuali şi foşti membri ai celui mai activ ONG din vestul ţării –OSUT.

2009: Al 19-lea an de existenţă OSUT a fost unul încărcat: s-a organizat prima ediţie a unui nou proiect destinat studenţilor de la Facultatea de Economie şi de Administrare a Afacerilor, Pierdut în economie; ediţia din acest an a StudentFestului a fost una de sărbătoare, proiectul celebrându-şi majoratul, şi am luat parte la cea mai mare grevă studenţească din ultimii ani, unde, în 2 aprilie, peste 2000 de studenţi timişoreni au ieşit în stradă.

2010: Cu doi reprezentanţi în biroul de conducere ANOSR şi unul în Boardul ESU, am păşit cu dreptul într-un an ce a marcat revenirea „la origini” a proiectelor organizate şi centrarea acestora pe studenţi prin desfăşurarea mai multor conferinţe, traininguri şi seri sociale. S-a lansat şi un nou proiect destinat pasionaţilor de literatura, Catharsis şi un proiect ce pune accent pe promovarea învăţământului centrat pe student, Dimensiunea social educaţională prin ochii studentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *