Deschiderea anului universitar 2016 – 2017

 

 

     Ziua de 3 octombrie la Universitatea de Vest din Timișoara a fost marcată prin prezența președintelui României, Klaus Werner Iohannis care a participat la deschiderea anul universitar 2016 – 2017.

     Cu această ocazie a avut loc și o dezbaterea pe tema „Timișoara educată – dialog la început de an universitar”, prilej prin care reprezentanți ai tuturor universităților din Timișoara au fost prezenți, de la rectori până la studenți.

     La dezbatere au mai fost prezenți și domnul primar al orașului Timișoara, Nicolae Robu, ministrul Educației Naționale și a Cercetării Științifice, domnul Mircea Dumitru, consilierul în administrația prezidențială, doamna Ligia Deca și Claudia Moldovan, secretar de stat în Ministerul Educației Naționale și a Cercetării Științifice.

     Punctele atinse în timpul dezbaterii au inclus atât problema școlilor doctorale, a căror existență și recunoștință este pusă sub semnul întrebării, cât și problematica alegerilor parlamentare din acest an. Finalul de an aduce cu el un nou parlament, urmat de un nou guvern, de la care se așteaptă acordarea unei priorități mai ridicate asupra învățământului românesc. Conform cu Legea Educației Naționale nr. 1/2011 care prevede alocarea anuală a cel puțin 6% din PIB pentru educație, în acest mandat care urmează să ia sfârșit, cifra reală de finanțare a învățământului românesc a fost în jurul valorii de 3 – 3,5 % din PIB, ceea ce este considerabil sub normalul legii în vigoare.

     La acest eveniment a fost prezent și Vlad Cherecheș, președinte ANOSR, care a pus în discuție problema alocării fondurilor necesare și conștientizarea viitoarei conduceri a deficitelor anterioare. De asemenea a adus în discuție și prezența unei liste cu 15 puncte care a fost votată și discutată la Forumul Organizaților Studențești de la Galați în luna August. Lista cuprinde 15 priorități ale studenților pentru un sistem de învățământ performant și de calitate și s-a cerut adăugarea lor pe agenda publică.

     În același cadru s-a făcut un demers necesar pentru Universitatea de Vest și anume a fost înaintată cererea pentru continuarea subvenționării de la bugetul de stat a lucrărilor pentru căminul care se construiește în complexul studențesc, lângă magazinul Profi. Universitatea de Vest din Timișoara are fondurile asigurate pentru construcțiile aferente acestui an calendaristic, dar acestea se pot sista din diverse cauze. OSUT a luat poziție în acest sens și a înaintat acestă cerere către ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice pentru a se reuși finalizarea căminului și suplimentarea locurilor de cămin aferente universității.