ANOSR și SAR lansează două ghiduri pentru a-i ajuta pe studenți să respecte standardele de scriere academică

În urma evaluării integrității universitare realizată în prima parte a proiectului „Schimbarea mediului universitar prin implicarea studenților și schimbul de bune practici”, una dintre principalele probleme identificate a fost lipsa de informare a studenților cu privire la prevederile existente în Codurile de etică ale universităților. În acest sens, ANOSR și SAR lansează două ghiduri pentru a-i ajuta pe studenți să respecte standardele de scriere academică și pentru a semnala și combate derapajele de la normele de etică universitară.

 

Acestea pot fi accesate aici:

 

  1. Ghid de scriere academică pentru studenți: AICI

 

  1. Drepturile studenților din România – Ghid de semnalarea și combaterea derapajelor de la normele de etică universitară pentru studenți: AICI

 

Mai multe detalii AICI

 

Transparentizarea evaluării cadrelor didactice de către studenți: Vrem să cunoaștem rezultatele evaluărilor cadrelor didactice de către studenți în mod transparent! Fiecare student care a evaluat un cadru didactic trebuie să aibă dreptul să cunoască rezultatele acestor evaluări, precum și măsurile pe care conducerea universității le ia în urma acestui proces. Ne dorim atât ca metodele de predare să fie îmbunătățite și adaptate constant nevoilor studenților, cât și ca profesorii să trateze cu atenție și seriozitate problemele semnalate de studenți. De asemenea, credem că cei mai performanți și apreciați profesori ar trebui motivați pentru a-și îmbunătăți continuu prestația.

Cursuri de scriere academică: Mulți dintre noi nu cunoaștem regulile de scriere academică și ajungem să plagiem involuntar în redactarea lucrărilor de finalizare a studiilor sau a diverselor eseuri necesare pentru promovarea unor examene. Deoarece credem că activitatea de prevenire și educare constituie cea mai la îndemână și ușor realizabilă soluție în vederea reducerii numărului de cazuri de plagiat, dorim introducerea în planurile de învățământ ale programelor de studii de licență gestionate de universitate a unor cursuri de etică și scriere academică, obligatorii pentru toți studenții, care să se desfășoare în anul I, semestrul I. Parcurgerea unui astfel de curs ne va ajuta să ne familiarizăm, să înțelegem și să folosim tehnicile de scriere academică și de citare atât pentru redactarea lucrărilor de finalizare a studiilor, cât și pentru realizarea proiectelor și eseurilor necesare pentru diferite cursuri și seminare parcurse, dar și să ne acomodăm cu normele și rigorile eticii universitare.